Friday, October 29, 2010

Lazy tikvenik

Мързелив тиквеник/ Lazy tikvenik ... or pumpkin pie

Въвдени/ Introduction

Чакайте обсъждането .../ Wait for the discussion ...

Материали/ Materials

Кори за баница/ Pie pastry
Настъргана тиква/ Grated pumpkin
Захар/ Sugar
Мед/ Honey
Вода/ Water
Масло/ Butter
Расителна мазнина/ Vegetable oil

Приготвяне/ Procedure

1. Поставете няколко кори за баница в намаслена тавичка/ Place few layers of pie pastry in a oiled baking dish
2. Разпределете настърганата тиква, която предварително е била смесена със захар, мед и растителна мазнина/ Spread the grated pumpkin which has been mixed with sugar, honey and vegetable oil in advance
3. Поставете още няколко кори за баница/ Place few more layers of pie pastry
4. Сгорещете расителна мазнина и масло и полейте тиквеника/ Heat vegetable oil and butter and pour ove the tikvenik
5. Опечете/ Bake
6. Опеченият тиквеник се залива с сироп от захар, мед и вода ... по-малко вода/ Flood the baked tikvenik with a syrup made of sugar, honey and water ... less water
7. Ако може да дочакате сервирайте тиквеника студен/ If you can wait serve the tikvenik cold

Резултати/ Results



Обсъждане/ Discussion

Мързелив е, защото корите се купуват от магазина ... и както е казал някой си "Яж бе, Ваньо, яж бе, тиквеник!"/ It's lazy because you buy the pastry from the grocery store ... and as someone has said "Eat Vanyo, eat, tikvenik" (it is a word game because in Bulgarian tikvenik means the upper described dish and also it can be used to call somedy pumpkin-head, stupid)

Bon Appétit!

Литература/ Literature

Спомени ... и немързеливият вариант го знаем .../ Memories ... I know the non-lazy variant as well ...

No comments: