Домашно козе сирене/ Home-made goat cheese
Въведение/ Introduction
Що за инж. биотехнолог съм ако не мога да приготвя сирене вкъщи ?! / What ing. biotechnologiest would I be if I can't make cheese at home ?!
Материали/ Materials
Козе мляко/ Goat milk
Мая за сирене/ rennet
Приготвяне/ Procedure
1. Загрейте млякото до около 40 градуса C/ Warm the milk up to around 40 degrees C.
2. Добавете капка мая за сирене за всеки литър мляко и разбъркайте добре./ Add a drop of rennet for each liter of milk and mix well.
3. Оставете на стайна температура за поне един час./ Incubate at room temperature for at least one hour.
4. Междувременно стерилизирайте парче памучен материал, марля или каквото имате под ръка чрез завиране във вода с белина. / In the mean time sterilize a piece of cotton material, lint or whatever you have by hand by boiling in water with bleach.
5. Прецедете сиренето през памучния материал./ Filter the cheese through the piece of cotton material.
6. Суроватката може да съхраните и пиете или да я използвате за да си направите извара ... не им знам българския превод ... cottage cheese или ricota cheese. / You may store and drink the whey or use it to make curd, cottage cheese or ricota cheese.
7. На следващия ден оформете сиренето и поставете в 20% солев разтвор. / The next day shape the cheese and place it in a 20% salt solution.
8. След поне 24 часа може да прехвърлете сиренето в 12% солев разтвор. / After at least 24 hours you may switch to 12% salt solution.
9. Сиренето е готово за консумиране, когато решите, зависи дали го обичате пресничко или отлежало. / The cheese is ready to be consumed whenever you decide it's ready, depending on whether you prefer it fresh or mature.
Дискусия/ Discussion
"С това козе сирене, скоро няма да умрете...", чичо ми .../ "With this goat chease, you are not going to die soon ...", my uncle ...
Това е сирене от магазина, краве, съдържа калциев дихлорид, т.е. най-вероятно не е правено само от мляко, а и от суроватка. Цената му във Валенсия е 5 евро килограма. За домашно-приготвеното козе сирене двата литра козе мляко и капчиците мая струват около 2 евро и 20 цента за маята ... примерно ... И от двата литра мляко се получава около 400 грама козе сирене, полученото от 100% козе мляко ... / This cheese comes from the store, cow cheese, it contains calcium dichloride, i.e. it's most probably produced not only out of milk, but also out of whey. It's price in Valencia is EUR5/ kg. For the home-made goat cheese, the two litres of goat milk and the drops of rennet cost aroun EUR2 and 20 cents for the rennet ... for example ... And out of the two litres milk you get around 400 g goat cheese, produced form 100% goat milk ...
Bon Appétit!
Литература/ References
http://www.omda.bg/bulg/cook/sirene.html
For good cooking you need patience for the waiting steps ... some precision for the measuring, mixing, pouring, heating, freezing etc ... knowledge in basic (Bio)physics helps ... and imagination is a must ... Things an avarage (molecular) biologist has been trained for at least 3-4 years depending on the country ...
No comments:
Post a Comment