Кебапчета/ Kebapches
Въведение/ Introduction
Кебапчетата са много специална храна ... а с гарнитура от боб още по- .../ Kebapches are very special food ... and with beans as a side dish even more special ...
Материали/ Materials
Кайма/ Mince
Вода/ Water
Сол/ Salt
Черен пипер/ Black pepper
Кимион/ Cumin
Ситно нарязан чесън (по желание)/ Fine chopped garlic (optional)
Оцет/ Vinegar
Мазнина/ Fat
Приготвяне/ Procedure
1. Овкусете каймата и добавете 1/4 от обема й вода/ Spice the mince and add water as much as 1/4 of its volume.
2. Месете, докато каймата стане сивкаво-бяла/ Knead till the mince becomes grayish-white
3. Оставете я в хладилника за една нощ/ Place it in the fridge overnight
4. Ако се събудите през нощта, премесета каймата отново добавяйки вода / If you wake up during the night knead the mince again adding some water
5. Преди да продължите премесете каймата отново ... т.е., общо каймата се меси поне три пъти/ Before proceeding knead the mince again ... so, in total you knead at least three times.
6. Потопете ръцете си в съд с вода с оцет и оформете кепачетата/ Bathe your hands in a cup with water and vingar and shape the kebapches (stick-shape, 2< d <3cm, 10< l <12)
7. Оставете оформените кепабчета на стайна температура за половин - един час. / Leave the shaped kebapches at room temperature for hal an hour - one hour.
8. Загрейте грил/ грилния тиган./ Heat the grill/ the grill pan.
9. Разнесете мазнината по грила/ Spread the fat over the grill surface.
10. Опечете кебапчета от всички страни, като ги обръщате периодично. / Grill the kebapches from all sides by turning them periodically.
11.Пригответе гарнитурата като смесите сварен бял боб с доматено пюре ... най-добре с лютеница./ Prepare the side dish by mixing cooked white beans with tomatoe sauce ... optimally with ljutenica ... known as aivar in the western parts of Great Bulgaria currently known as Macedonia.
Резултати/ Results
Обсъждане/ Discussion
Кебачетата не се получиха мазни и сочни, както по панаирите и пазарите, но бяха много вкусни!/ The kebapches were not as fatty and juicy as the ones at the fairs and open market, however, they were very delicious.
Литература/ References
форума на bg-kulinar/ bg-kulinar forum
форума на bg-mamma/ bg-mamma forum
Bon Appétit
For good cooking you need patience for the waiting steps ... some precision for the measuring, mixing, pouring, heating, freezing etc ... knowledge in basic (Bio)physics helps ... and imagination is a must ... Things an avarage (molecular) biologist has been trained for at least 3-4 years depending on the country ...
No comments:
Post a Comment