Tuesday, October 12, 2010

Roasted chicken

Печено пиле/ Roasted chicken

Въведение/ Introduction

Най-лесното за приготвяне вкусно ястие!/ The easiest to prepare delicious dish!

Материали/ Materials

1 или повече пиле(та)/ 1 or more chicken(s)
същият брой бири в бутилка/ the same number of beers in glas bottles
масло или маргарине ... колкото повече толкова по-добре/ butter or margarine ... the more the better
сол/ salt
червен, черен пипер/ red, black pepper
картофи/ potatoes
вода/ water
тава/ oven pan
фурна/ oven
положителна нагласа и малко търпение/ positive attitud and a bit of patience

Приготвяне/ Procedure ... because I don't like google's translator translation "making"

1. Въпреки че температурата във фурната ще се качи доста желателно първо да поизмиете добре пилето отвън и отвътре, както и неотворената бутилка бира. / Although the temperature in the oven will rise a lot you might want to first wash the chicken thourougly otside and inside, and the still unopened bottle of beer.
2. След това измитото пиле се намазва обилно отвън и отвътре с масло, смесено с подправките./ Afterwards as much butter as possible mixed with the spices is spread outside and inside the washed chicken.
3. После нанизвате пилето на върху бутилката бира, докато отворът й се покаже от шията. Горкото пиле! Такъв е животът ... така му е било писано ... / Then you "penetrate" the chicken with the bottle starting from the back side till the top of the bottle comes out of the neck of the chicken. Poor chicken! That's life ... that was it's destiny ...
4. Поставяте прободеното пиле в тавата./ You place the penetrated chicken in the pan.
5. Отворяте бутилката бира и натъпквате в отвора й колкото се може повече масло. / You open the bottle of beer and you fill in with as much butter as possible.
6. Тавата се допълва с измитите, обелени, нарязани и измити отново картофи и малко вода. / You fill in the rest of the pan with the washed, peeled, cut and washed again potatoes and a bit of water.
7. Тавата е поставя във фурната, фурната се включва и ястието се пече около един час. / The pans is placed in the oven, you switch on the oven and you roast the dish around one hour.
8. След първия час добавяте още вода и периодично заливате пилето със соса от товата за около още един час./ After the first hour you add more water and periodically pour over the chicken the sause from the pan for about one hour more.
9. След втория час ястието е готово. / After the second hour the dish is ready.

Резултати/ Results

Обсъждане/ Discussion

С повишаване на температура във фурната, бутилката бира се награява и пече пилето отвътре. Кипящата бира разтапя маслото в отвора на бутилката и бирено-маслената смес облива пилето отвън и то става ароматно и сочно. / With the rising temperature in the oven, the beer bottle is heated up and it roasts the chicken from inside. The boiling beer melts the butter in the hole of the bottle and the beer-butter mixture perfuses the chicken from the outside making it spicy and juicy.

Bon Appétit!

Литература/ References

1. форумът на bg-mamma/ bg-mamma форум

No comments: